Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorodской дозор
Ср, 8 травня 2024
14:02

GORODСКОЙ ДОЗОР

Орган пробації відзначає День пам’яті та примирення, вшановуючи пам’ять всіх жертв Другої світової війни 1939–1945 років

08.05.2024 08:30

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. 8 та 9 травня відзначаються у світі як «День пам’яті та примирення за тими, хто загинув у Другій світовій війні». Це пов’язано з величезною трагедією, яку спричинила Друга світова війна, що забрала понад 80 мільйонів життів. У ці дні люди вшановують пам’ять жертв війни, пригадують про втрати серед військових і цивільних під час Другої світової війни.

7 травня 1945 року, приблизно о 02:00 годині ночі, німецька делегація у Реймсі (Франція), підписала Акт про беззастережну капітуляцію, який набув чинності о 23:00 наступного дня. Під час підписання були присутні представники західних союзників і Союзу Радянських Соціалістичних Республік. На прохання Йосипа Сталіна, дублікат капітуляції був проведений в радянській зоні окупації під Берліном 8 травня 1945 року о 22:43 за центральноєвропейським часом (у Москві це було вже 9 травня).

9 травня 2024 року відзначається 79-та річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яку також прийнято називати “Днем Перемоги”.

У 2004 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй у резолюції, присвяченій 60-й річниці закінчення Другої світової війни, запропонувала державам щорічно, починаючи з 2005 року, відзначати один або два дні (8 і 9 травня) як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.

Друга світова війна розпочалася у 1939 році і закінчилася у 1945 році, хоча до неї призвели конфлікти, що виникли раніше. Майже всі країни на той час розділилися на дві ворогуючі фракції - союзників і країни Осі. До союзників належали Велика Британія, СРСР, США та інші країни. Країни Осі складалися з декількох країн, включаючи Німеччину, Італію та Японію. Вона воювала у Європі, Росії, Північній Африці та Азії.

Кількість жертв серед цивільного населення становила від 50 до 55 мільйонів. 70 мільйонів людей воювали у Другій світовій війні. Радянський Союз втратив 7,5 мільйонів солдатів. США втратили 400 000 тисяч. Великобританія втратила 330 000 тисяч. Китай втратив 2,2 мільйона.

Серед держав Осі, німецька армія втратила 3,5 мільйона чоловік. Італія втратила 77 000 тисяч. Японія втратила 1,2 мільйона. Лише один з кожних чотирьох чоловіків, що служили на субмаринах, вижив. Рівень смертності військовополонених у російських таборах становив 85 %. Лише 20 % чоловіків, народжених у Радянському Союзі в 1923 році, пережили війну.

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення – квітка червоного маку. Україна долучилась до всього світу у скорботі за жертвами Другої світової війни. З 2015 року, відповідно до Указу Президента України № 169/2015 відзначається День пам’яті та примирення. Вшанування загиблих розпочинається 8 травня – разом з Європою та світом, і продовжується традиційно 9 травня, - зазначив психолог.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Орган пробації вітає православних християн східного обряду з Великоднем

06.05.2024 13:28

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія інформує про наступне. Великдень, або Христове Воскресіння, - одне з найдавніших і найважливіших християнських свят, яке було встановлено на честь Воскресіння Ісуса Христа. Щороку дата Великодня може випадати на різні дні та місяці, оскільки обчислюється за місячно-сонячним календарем.

У Новому Завіті Біблії говориться, що ця подія сталася через три дні після того, як Ісус був розп’ятий римлянами і помер приблизно в 30 році нашої ери. Свято завершує «Страсті Христові», серію подій і свят, яка починається з Великого посту - 40-денного періоду посту, молитви і жертвопринесення - і закінчується Страсним тижнем, що містить у собі Страсний четвер (святкування Таємної вечері Ісуса з його 12 Апостолами, також відоме як «Чистий четвер»), Страсну п’ятницю (в яку відзначають розп’яття Ісуса) та Великодню неділю. Хоча свято має релігійне значення в християнській вірі, багато традицій, пов’язаних із ним, сягають дохристиянських, язичницьких часів.

Великдень - дуже знаменна дата в християнстві і є основою християнської віри. Ісус, Син Божий, виконав пророцтво і через свою смерть дав дар вічного життя на небесах тим, хто вірить у його смерть і воскресіння.

Великодню неділю та пов’язані з нею свята, як-от Вербна неділя, вважають «рухомими святами», хоча в західному християнстві, що дотримується григоріанського календаря, Великдень завжди припадає на неділю між 22 березня та 25 квітня, на першу неділю після першого повного місяця, що припадає на весняне рівнодення або після нього. У східно-православному християнстві, яке дотримується юліанського календаря, Великдень припадає на неділю між 4 квітня і 8 травня кожного року.

З ранніх днів церковної історії визначення дати Великодня було непростим завданням. Як рухливе свято, Великдень може випасти в будь-якому місці 22 березня і 5 травня у християн. До 325 року нашої ери Великдень святкували в неділю відразу після першого повного місяця після весняного рівнодення. У 325 році на Нікейському соборі Західна церква вирішила встановити більш стандартизовану систему визначення дати Великодня.

З часів ранньої церковної історії визначення точної дати Великодня було предметом постійних суперечок, а найбільш ранні віряни в церкві Малої Азії хотіли, щоб святкування Великодня відповідало єврейському Великодню (Песах). Смерть, поховання і воскресіння Ісуса Христа відбулися після Великодня, тому послідовники хотіли, щоб Великдень завжди святкувався після єврейського Песаха. А оскільки єврейський святковий календар заснований на сонячному і місячному циклах, кожен святковий день рухливий, і дати змінюються з року в рік.

Оскільки астрономи змогли обчислити дати всіх повних Місяців у наступні роки, Західна християнська церква використовувала ці обчислення, щоб установити таблицю церковних дат повного місяця. Ці дати визначали б усі Святі дні церковного календаря. Незважаючи на незначні зміни порівняно з первісною формою, до 1583 року нашої ери таблиця для визначення церковних дат повного місяця була остаточно встановлена і відтоді використовується для визначення дати Великодня.

Згідно з церковними таблицями, Великодній повний місяць є першою церковною датою повного місяця після 20 березня (яка виявилася датою весняного рівнодення в 325 році н. е.). Таким чином, у західному християнстві Великдень завжди святкують у неділю, яка безпосередньо настає за Великодньою повнею.

Великодній повний місяць може відрізнятися на цілих два дні від дати фактичного повного місяця, причому дати варіюються від 21 березня до 18 квітня. У результаті дати Великодня в західному християнстві можуть варіюватися від 22 березня до 25 квітня.

Ми знаємо, що православні та католики користуються різними календарями: перші юліанським (або старим стилем), а другі григоріанським (або новим стилем). Різниця між календарями у XXI столітті становить 13 днів. Наприклад, римо-католики святкують Різдво 25 грудня, а православні - 7 січня.

Григоріанський календар запровадив Папа Римський Григорій XIII ще 4 жовтня 1582 року, саме цей календар прийнято у світі як міжнародний стандарт.

Дату святкування Великодня врегулював Перший Вселенський Собор у Нікеї, що відбувся 325 року. Дата Великодня має випадати на першу неділю після першого весняного повного місяця, який настає після весняного рівнодення. Правило звучить як «Великдень святкується в першу неділю після весняного повного місяця». Однак обчислення Великодня за західними та східними традиціями використовують різні Пасхалії, тому одне й те саме правило обчислення призводить до різних дат.

Весняний повний місяць - це перший повний місяць, який настав після дня весняного рівнодення. Якщо трапиться так, що на цю неділю припаде і єврейський Великдень (Песах), то святкування Великодня переноситься на наступну неділю. Якщо новий місяць раніше 21 березня, то великоднім вважається наступний повний місяць (+ 30 днів). Якщо великодній повний місяць випадає на неділю, то Великдень святкується наступної неділі.

Отже, розбіжність між датами православного Великодня і католицького спричинена відмінністю в даті церковних нових місяців і різницею між сонячними календарями - 13 днів у XXI столітті.

Підраховано, що католицький Великдень у 45 % випадків настає на тиждень раніше за раніше за православний, у 30 % випадків збігається з ним, у 5 % випадків є різниця в 4 тижні, а в 20% випадків - між святкуваннями аж 5 тижнів. А от різниці у 2-3 тижні не буває.

Крім того, відповідно до правила, встановленого Першим Вселенським собором у Нікеї, Східна православна церква дотримувалася традиції, що Великдень завжди має припадати після єврейської Пасхи, оскільки воскресіння Христа відбулося після святкування Великодня.

Зрештою православна церква придумала альтернативу обчисленню Пасхи за григоріанським Великодня за григоріанським календарем і Великодня, розробивши 19-річний цикл, на відміну від 84-річного циклу Західної Церкви.

Свято на честь Воскресіння Ісуса і приходу весни існувало у різних народів задовго до виникнення християнства народів задовго до виникнення християнства. Наприклад, єгиптяни влаштовували навесні гуляння на честь воскресіння бога Осіріса, у Стародавній Греції прославляли богиню родючості Деметру, а стародавні кельти поклонялися богині весни Остарі, святкуючи пробудження природи фарбованими яйцями та маленькими пшеничними булочками, що нагадує сучасні великодні традиції великодні традиції.

Понад п’ять тисяч років тому іудейські племена відзначали Великдень як свято отелення худоби, потім цей день пов'язували з початком збору врожаю, а ще пізніше - святкували визволення єврейського народу з єгипетського рабства. Коли Мойсей вивів євреїв із Єгипту, весняне свято назвали Великоднем, що означає "позбавлення".

І якщо в іудейській традиції Великдень означає визволення від рабства і набуття землі обітованої, то в християнстві свято наповнилося іншим змістом - радістю воскресіння Ісуса Христа, набуттям вічного життя завдяки вірі Спасителя, перемогою світла над темрявою.

Перші християни святкували воскресіння чотирнадцятого Нісана (нашого березня-квітня), у день єврейського Великодня. Єврейські дні відраховувалися від вечора до вечора, тому Ісус звершив свою "Таємну вечерю" ввечері Великодня і був розп’ятий у день Великодня. Ранні християни, які святкують Великдень, поклонялися Ісусу як Великодньому Агнцю і Відкупителю.

Воскресіння Ісуса, описане в Новому Заповіті Біблії, по суті є фундаментом, на якому будуються християнські релігії. Отже, Великдень є дуже значущою датою в християнському календарі.

Згідно з Новим Заповітом, Ісус був заарештований римською владою, головним чином головним чином тому, що він стверджував, що він "Син Божий", хоча історики сумніваються в цьому мотиві, а деякі кажуть, що римляни, можливо, розглядали його як загрозу імперії.

Ісус був засуджений до смерті Понтієм Пілатом, римським префектом у провінції Іудея з 26 по 36 рік н. е. Смерть Ісуса через розп’яття, відзначена християнським святом Страсна п’ятниця (п’ятниця перед Великоднем), і подальше воскресіння через три дні, як кажуть автори Євангелій, доводять, що він був живим сином Божим.

У всіх чотирьох Євангеліях Нового Заповіту (від Матвія, Марка, Луки та Іоанна) говориться, що ті, хто вірить у смерть і воскресіння Ісуса, отримують "дар вічного життя", що означає, що віруючі будуть прийняті в "Царство Небесне" після їхньої земної смерті.

Деякі християни-язичники почали святкувати Великдень у найближчу до Великодня неділі, тому що Ісус справді воскрес у неділю. Особливо це проявилося в західній частині Римської імперії. У самому Римі різні громади святкували Великдень у різні дні!

Багато хто вважав, що дата повинна, як і раніше, ґрунтуватися на часі Воскресіння під час Великодня. Як тільки єврейські лідери визначали дату Великодня щороку, християнські лідери могли встановити дату Великодня, вирахувавши три дні після нього. Дотримання цього розкладу означало б, що Великдень буде щороку в різні дні тижня, лише зрідка припадаючи на неділю.

Інші вірили, що, оскільки Господь воскрес у неділю і цей день був призначений Днем Господнім, це був єдиний можливий день для святкування Його воскресіння. У міру того як християнство віддалялося від іудаїзму, багато хто не хотів засновувати християнські свята на єврейському календарі.

Костянтин, повне ім’я якого було Флавій Валерій Костянтин хотів, щоб християнство було повністю відокремлене від іудаїзму, і не бажав, щоб Великдень святкували в єврейську Пасху. Нікейський собор, відповідно, вимагав, щоб свято воскресіння відбувалося в неділю, а не в єврейський Великдень. Великдень повинен був настати в неділю після першого повного місяця після весняного рівнодення.

Оскільки дата весняного рівнодення змінюється з року в рік, обчислити правильну дату буває важко. Цей метод, використовується для визначення Великодня сьогодні, і саме тому в деякі роки Великдень святкують раніше, в інші пізніше.

Примітно, що Великдень також пов’язаний з єврейським святом Пасхи, а також з також із виходом євреїв із Єгипту, як описано в Старому Заповіті. Ці зв’язки добре видно на Таємній вечері, яка відбулася в ніч перед арештом Ісуса, і на стражданнях, які Ісус переніс після свого арешту.

Таємна вечеря була по суті великоднім святом. Однак Новий Заповіт описує його як набуття Ісусом нового значення: Він визначив мацу (або хліб), яку він розділив зі своїми 12 апостолами, як своє "тіло", а чашу вина, яку вони випили, як свою "кров".

Ці ритуали стали символізувати жертву, яку він збирався принести у смерті, і стали основою для християнського ритуалу Святого Причастя, який залишається фундаментальною частиною християнських релігійних служб.

Оскільки арешт і страта Ісуса, як кажуть, відбулися під час єврейського святкування Великодня, свято Великодня часто близьке до попереднього святкування за іудео-християнським календарем.

До Великодня віряни готуються протягом Великого посту - одного з найсуворіших постів у році найсуворіших постів у році. Його тривалість пов’язана з тим, що Ісус провів у пустелі 40 днів. Люди вірять, що за ці дні людська душа повинна вшанувати страждання, які пережив Ісус Христос. Протягом Великого посту віряни відмовляються від того, що віддаляє їх від Господа, очищають тіло і душу, моляться.

Останній тиждень перед Великоднем називається Страсна седмиця, або Страсний тиждень. Цей день, в 2024 році у православних християн випадає на 03 травня. Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем - Великі четвер, п’ятниця і субота. Кожного з цих днів на церковних службах читаються уривки з Євангелія, що оповідають про страждання Христа.

Страсний Четвер або Чистий Четвер - це день, коли Ісус разом зі своїми учнями розділив останню трапезу під час Таємної Вечері розділив останню трапезу. Віряни цього дня намагаються сповідатися і причаститися. Поряд з очищенням душі, у четвер перед Великоднем заведено очищати і навколишній простір. Цього дня влаштовують генеральне прибирання, викидають непотрібні речі, перуть одяг і миють посуд. Також у Чистий четвер прийнято готувати їжу, фарбувати яйця і пекти паски. Важливо, щоб великодні ласощі було приготовлено з чистими, добрими помислами.

Страсна п’ятниця - найсуворіший і скорботний день Великого посту. Що можна робити у Страсну п’ятницю? У цей день вірянам слід утримуватися від вживання їжі до здійснення церковного обряду виносу Плащаниці - шматка тканини, в яку було загорнуто Тіло Христа після зняття з хреста. Після цього обряду можна їсти лише хліб і пити тільки воду.

Велика субота - останній день перед Великоднем. Для християн це одночасно і скорботний, і радісний день: Ісус Христос ще лежить у труні, але все вже сповнене передвеликодньою радістю Його Воскресіння.

Великодня Служба Божа триває всю ніч. Її урочистий момент настає опівночі, коли священик сповіщає "Христос воскрес!", а всі присутні відповідають "Воістину воскрес!". Після служби починається процес освячення обрядових великодніх страв: пасок, яєць, м’яса, ковбас, масла, риби та інших страв. Господині приносять на освячення красиві кошики з продуктами, прикрашені вишитими рушниками та свічками. Після цього люди розходяться по домівках і починають "розговлятися".

Також на Великдень заведено ходити в гості до сусідів, друзів і родичів, христосуватися й обмінюватися великодніми стравами: пасками, яйцями, пирогами.

Кожен продукт несе символічне значення, сакральний сенс якого важливо знати. Сама традиція освячення їжі символізує офіційне завершення посту і благословення церкви на повернення до розміреного життя і звичайних страв. Тому на Великдень до кошика можна класти продукти, які були під забороною протягом 40 днів, але не всі.

Обов’язкові в кошику - великодня сирна випічка на Великдень та паски. Вони символізують хліб, який Христос переломив напередодні страти і роздав своїм учням. Це символ небесного царства і воскресіння для всіх, хто увірував у Христа. Відродження до нового життя уособлюють великодні яйця, пофарбовані в червоний колір. Щоправда, дедалі частіше до церкви несуть розписні яйця, з наліпками і без - це данина моді, але церква не забороняє.

Сіль символізує достаток і є оберегом, також є символом зв’язку Бога і людей. З давніх часів до оселі завжди приходили з хлібом і сіллю. А напередодні свята за традицією готують Великодню четвергову сіль, яку й варто взяти до церкви на освячення. Така сіль має цілющі властивості і буде вас оберігати протягом усього року.

Хрон, також обов’язково має бути в кошику, бо є символом незламності духу. Існує легенда - під час земного життя Ісуса Христа хотіли отруїти корінцями хрону, бо тоді вони вважалися отруйними через специфічний смак. Корінь хрону дає людині віру у воскресіння Ісуса Христа. Також можна покласти в кошик сало, сир, сирні паски, м’ясні вироби.

Ковбасу, шинку, копченості освячувати можна. Чому церква проти кров’янки? У Писанні сказано не вживати продукти з крові, а тим більше заборонено - нести їх для освячення.

Молочні страви, особливо-молоко, є першотвором, продуктом, який не є створеним людиною, а подарований природою. Ці продукти кладуть у невеликі посудини, а зверху малюють хрестик. Дотримуючись великодніх традицій, варто запам’ятати - освячені продукти не можна викидати. Їх потрібно з’їсти за святковим столом, поділитися з друзями, гостями та родичами.

Але найголовніше в цей світлий день – пам’ятати, що Великдень, насамперед у першу чергу, це свято душі.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Орган пробації отримав право модерувати правопросвітні події у кіноклубі Docudays UA як представник Мережі DOCU/CLUB

06.05.2024 09:16

Психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області Едуард Абашія успішно пройшов онлайн-курс «ЯК ОРГАНІЗУВАТИ РОБОТУ КІНОКЛУБУ. БАЗОВИЙ КУРС ДЛЯ МОДЕРАТОРІВ-ПОЧАТКІВЦІВ», розроблений в рамках проєкту «Мережа DOCU/CLUB – за реформи!» і має право самостійно організовувати та модерувати правопросвітні події у кіноклубі Docudays UA як представник Мережі DOCU/CLUB.

Коментарі: 0 | Залишити коментар


Усього 44. Попередня cторінка | Сторінка 1 з 15 | Наступна сторінка
Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті