Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
07.05.2024

Під Соборною площею виявили старовинний підземний тунель

Під Соборною площею виявили старовинний підземний тунель

Він пов'язує НТУ «Дніпровська політехніка» та Преображенський собор.

Історичний пагорб, з якого почалася забудова нашого міста в 1887 році, приховує багато таємниць і загадок. Одна із найпопулярніших стосується підземних ходів під цим пагорбом.

За легендами, величезний старовинний підземний тунель пов'язує Преображенський собор із Палацом Потьомкіна (зараз – Палац студентів ДНУ), а від нього йде аж на Монастирський острів! Часткове підтвердження цієї легенди виявили років 30 тому. Біля Палацу студентів розкопали вхід у підземний світ, але сам тунель був завалений землею. На скільки він тягнеться і куди веде – досі не відомо!

Про це Міський сайт свого часу докладно писав.

Натомість відомо, що цілком реальним є підземний тунель, який пов'язує сучасний НТУ «Дніпровська політехніка» (раніше – Гірський інститут) та Преображенський собор.

Наразі цей виш готується відзначити своє 125-річчя (ювілей буде восени цього року), і напередодні цієї дати розповідає про секрети своєї історії та інфраструктури.

Про цей секретний і мало кому відомий древній тунель у виші розповіли:

«Підземний тунель.

А ви чули легенди про підземний перехід від Політехніки до Преображенського собору?

Уявіть, він справді існує і знайти його можна у головному корпусі на мінус першому поверсі під аудиторією кафедри охорони праці та цивільної безпеки. До тунелю ведуть старовинні металеві сходи, натомість вхід закритий невеликими дерев’яними дверима.

Підземний хід достатньо широкий, стеля має склепінчасту форму, але стати у повний зріст тут неможливо.

Залишається таємницею, коли саме й навіщо збудували тунель – будь які документальні свідчення зникли. Відомо, що під час Другої світової війни його використовували як сховище для американської гуманітарної допомоги, яку видавали населенню. Але крадії зробили підкоп і гуманітарка стала потроху зникати.

Тоді підземний хід вирішили засипати, а потім замурувати стіною на межі фундаменту першого корпусу. До 1960-х років частину тунелю, що зберіглася, використовували як модель штольні для лабораторних робіт. Пізніше заняття заборонили через правила техніки безпеки й відтоді тунель не використовується».

Фото – НТУ «Дніпровська політехніка».



Gorod.dp.ua - міський сайт Дніпра »


Оксана  (07.05.24 12:37): Нет там никакого тоннеля! Да и логически - какой в нём был бы смысл?
И никаких "катакомб" в Днепропетровске нет и не было!
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності