Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
26.04.2024

Мешканцям Дніпра розповіли про історію та значення вербної неділі

Мешканцям Дніпра розповіли про історію та значення вербної неділі

За тиждень до Великодня православні віряни відзначають вербну неділю. Цьогоріч вона припадає на 28 квітня.

Дніпровська культурологиня та священник Православної церкви України розповіли про значення свята та його історичний сенс.

За традицією, люди беруть гілочки, ідуть святити їх у церкву. Потім б’ють ними своїх родичів, примовляючи: «Верба б’є, значить, ти ростеш, і здоров’я тобі бажає», а також «Не я б’ю, це верба б’є». Цікаво, що, за словами фахівців, раніше це свято мало назву “пальмова неділя”.


«Оскільки в нашому регіоні немає пальм, зрозуміло, що люди шукали певний замінник цієї символічної рослини, тому що в середземноморських країнах ця рослина символізує перемогу і життя. І от на наших теренах схожий символізм має верба», – розповіла культурологиня Наталія Лисовець.

А ще верба – це дерево, яке перше зацвітає з приходом весни. Тому йому надають таку символіку воскресіння. Саме ж свято прийшло до нас із прийняттям християнства, ділиться священник Дмитро Поворотний.


«До нас це свято прийшло, звичайно, зі сходу із прийняттям християнства. Перші згадки про святкування цього свята сягають 3-4 століття, в згадках церковних письменників. І, відповідно, і ті традиції, які склалися коло цього свята, існують вже впродовж цих багатьох століть», – зазначив священник Православної церкви України, військовий капелан Дмитро Поворотний.

Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня. Свято символізує вхід Ісуса до Єрусалиму.

Детальніше про особливості свята дивіться в сюжеті Відкритого:

Журналістка: Вікторія Горохова
Оператори: Руслан Герасименко та Данило Варава



Відкритий (OpenTV) »


Читал Библию.  (27.04.24 19:40): Что за бред . Хотя-бы открыли Евангелие а Библии и прочитали о входе Господнем в Иерусалим на праздник Пасхи, когда под ноги Ему стелили одежды и бросали пальмовые ветви. Вот откуда этот праздник и называется "Вход Господень в Иерусалим" а не вербна недиля. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності