Українці дедалі частіше віддають перевагу екзотичній кухні, коли хочуть відзначити важливу подію чи просто гарно провести час у компанії близьких. Найпопулярнішою стравою є суші.
Раніше, щоб скуштувати, потрібно було відвідати спеціальний ресторан. Сьогодні страву готує багато маленьких закладів. Можна навіть поласувати нею не виходячи з дому, скориставшись такою послугою, як доставка суші в Дніпрі з кращого ресторану. Якщо ви ніколи не замовляли цю страву, радимо ознайомитися з найпопулярнішими різновидами.
Найпоширеніший тип, назва якого в перекладі на українську мову означає «зроблений руками». Невеличка порція рису, яка поміщається в жмені, формується долонями в прямокутник, рідше — у кульку. Зверху її змащують краплею васабі для надання пікантності смаку. Поверх викладають шматок свіжого лосося, тунця, інколи іншої риби. Щоб конструкція не розвалилася, її скріплюють смужкою морських водоростей. Стрічка придає завершеного вигляду страві, хоча бувають випадки, коли готують без неї. Порція за розмірами призначена на один укус.
Деякі вважають їх різновидом попереднього типу, бо так само формуються руками. Тільки рис стискається у формі овалу. Потім замотується в лист норі за периметром. Угорі викладається додаткова начинка:
Деякі роблять без рису — з водоростей та кунжутного насіння або м’яса краба та ікри мойви. Обов’язково заправляють гострим спайсі-соусом. Він готується на основі майонезу з додаванням декількох різновидів перцю та ще низки компонентів.
Великі суші конусоподібної форми. Нагадують ріжок, наповнений рисом та іншою начинкою: рибою, овочами. Вкладають її так, що складається враження, наче зараз випаде. Готуються темакі завбільшки до 10 см, тому їх їдять частіше руками, бо паличками можуть впоратися тільки професіонали.
Їх ще можна назвати суші-салатом, бо швидше схожі на нього, ніж на класичну страву. У спеціальну глибоку тарілку насипають рис. Зверху красиво викладають шматки морепродуктів, риби, овочів. Подають із соєвим соусом, васабі.
Готується у вигляді довгого прямокутника, бруса. Спеціальна форма наповнюється рисом, стискається пресом. Поверх покривається рівним шаром стандартної начинки. Потім розрізається на порційні шматки, які легко вміщуються в роті.
Незвичний різновид, так звані суші в мішечку. Його роблять зі смаженого у фритюрі тофу, іноді з тонкого омлету. Наповнюють рисом, кунжутом, імбиром, зеленню. Дуже поживна, проте дієтична страва.
Наведені приклади є основними різновидами суші. Матимемо надію, що після ознайомлення з ними ви не будете плутати їх із ролами. Головна відмінність тут — у формі подачі.