Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
18.10.2023

В Днепре провели необычный Праздник хлеба

В Днепре провели необычный Праздник хлеба

В Музее спротиву Голодомору прошел Праздник хлеба, а известный историк Николай Чабан провел тематическую экскурсию.

16-го октября отмечался Всемирный День хлеба, который проводится на нашей планете с 2006 года.

К этой дате в Днепре провели тематические праздник и экскурсию.

Известный днепровский историк, писатель, краевед Николай Чабан провел очередную познавательную экскурсию, которая называлась «С хлебом и без хлеба».

Об этом рассказали в Музее спротиву Голодомору:

«Лектор нашого музею Микола Чабан провів пішохідну екскурсію "З хлібом і без хліба".

Учасники дізналися про діячів української кооперації Катеринослава та їх діяльність на ниві культури, борошномельну промисловість нашого міста початку ХХ ст., про маловідомі сторінки історії центрального ринку періоду 1900-1930-х рр., обмін речей на їжу у часи Голодомору-геноциду, та багато іншого.

Як завжди, розповідь екскурсовода супроводжувалася цитуванням матеріалів з місцевої преси періодів масового штучного голоду 1921-1923 рр. та Голодомору, з літературних творів та спогадів».

А тем временем в Музее спротиву Голодомору устроили необычный Праздник хлеба.

На нем побывала известная исследовательница культурной жизни Днепра Ирина Семенчук и поделилась следующими впечатлениями:

«Хліб з давніх-давен мав і має зараз дуже глибоке сакральне значення. Усі дохристиянські свята пов'язані, а скоріше зав'язані на посіві, вирощуванні та зборі пшениці. І на кожне свято українці випикали своєрідні мучні символи.

Про довгий шлях пшениці від жнив до столу і розповідала нам шановна Віра Андріівна. Як готувалася господарка до випічки хліба, як готовула закваску для тіста, як чистила піч і багато ще про різні цікавинки розповідала доповідачка. Скільки труда, cил, часу витрачається поки на столі не з'явиться каравай.

Віра Андіівна розповідала про випічку на кожне свято окремо і це було не тільки пізнавально та цікаво. Ми всі були у захваті від цього. На жаль, ми вже не можемо відтворювати весь цей процес, як стародавні трипільці, але ми повинні досконало знати про це. Ми повинні розуміти, що життя без хліба можливе, але таке життя втратить свій сенс. Хліб усьому голова і українець ніколи не зможе жити без хліба і особливо на духовному рівні.

Я красно дякую Вірі Андріівні за цей екскурс!».

Фото Музей спротиву Голодомору и Павла Маменко.



Gorod.dp.ua - городской сайт Днепра »

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності