Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
04.10.2022

Дніпровська журналістка написала книгу про те, як українці спільно захищають свою землю від рашистів

Дніпровська журналістка написала книгу про те, як українці спільно захищають свою землю від рашистів

Книга відомої журналістки з Дніпра Анфіси Букреєвої-Стефко присвячена всім тим людям, які не залишаються осторонь війни, допомагаючи нашим захисникам та Україні.

Восьмий місяць в Україні триває жорстока війна. За цей час творчі люди найрізноманітніших професій – художники та співаки, актори та письменники, – своєю головною темою зробили нашу боротьбу з рашистськими окупантами. Про те, як війна вплинула на творчість дніпрян, Міський сайт регулярно розповідає.

Темі війни та нашого спільного протистояння ворогові присвячено і книгу відомої журналістки з Дніпра Анфіси Букреєвої-Стефко «Весна розбудить Україну».

Нині Анфіса – писар Січеславського крайового січевого козацького товариства «Кодакська Січ».

Для неї ця книга – письменницький дебют.

Ось яку передмову до книги зробив Василь Марсюк, член Спілки письменників України з 1974 року:

«СПІВАЧКА КОЗАЦТВА.

Почнемо з парадоксу. Поетична творчість Анфіси Букреєвої-Стефко оригінальна своєю неоригінальністю, а також відсутністю бажання це змінити. На більшості її віршів помітний вплив коломийкового стилю віршування, вплив народно-пісенної творчості, а то й мотивів Тараса Шевченка.

Увага авторки зосереджена на нещасній долі України, на її боротьбі за волю, вона оспівує колишню козацьку вольницю, її героїв, а також місця з ними пов’язані: дніпровські пороги, степові байраки, козацькі могили. Вочевидь, тут відчутний на неї вплив сучасного козацького руху (звісно, більше формального), адже Анфіса є полковим писарем одного із таких козацьких осередків у місті Дніпрі. Якраз цим її творчість цікава, і дана її книжка буде близька нашим воїнам і всім людям, які тепер захищають Україну від московського ворога.

Вітаю авторку-патріотку!».

В ексклюзивному інтерв'ю Міському сайту Анфіса Букреєва-Стефко розповіла про роботу над цією книгою та її особливості.

- Як створювалася ця книга? Що спонукало до її написання?

- Це перша моя книга. Не так моя книга, як тих людей¸ які на неї зібрали кошти усією Україною. Саме вони мене надихають на вірші та на боротьбу за нашу землю. На боротьбу через слово за її велич і красу, боротьбу за право бути вільними і почуватися вільними на своїй землі. За право бути Українцями – великою нацією героїв, нащадками сміливих скіфів, козаків, - а не рабами! Це право того варте! Бо ж у ньому і є перемога добра, верховенство божої істини – не важливо, у якого бога ви вірите. Бо правдивий бог повинен нести закони добра і людяності, а його слово має торкатися сердець і душ, живлячи їх та очищуючи, мов на сповіді. Сподіваюся, і ця збірка віршів торкнеться сердець і зверне людей до істини і волі.

- Як у вашому житті з’явилося віршування?

- Вірші не складні, створені людиною, яка не є фаховим поетом чи письменником. Віршувати ніде не вчилася, а лише за покликанням долі, тривало працювала журналістом. З дитинства я полюбляла слухати народні пісні та співанки, легенди, байки і оце все якось так одного разу мов вирвалося з серця і вилилося на папері. Так, були і російськомовні вірші. Але і в них бриніло головне – любов до природи і рідної землі.

- Коли ви остаточно перейшли на українську мову?

- З тридцяти років віку принципово пишу українською, бо з подорожі Карпатами стало щось з душею, те що буває стається, коли вертаєш додому. Хтось скаже що то уява, вплив фантазії, молоді емоції, але я відчуваю що то був час пробудження в мені українського духу, який до того тривало дрімав. Той дух народної пісні, народного слова, волі козацької, живить душу. Бо він сповнений любові до України, тої любові, що б’ється у серці ніби сплячих нині, але нескорених Дніпрових порогів, що перетнули велике Дніпро у землях придніпровських Лук, та досі є охоронцями нашими. Оті пороги ще загомонять! До них також закликають мої вірші. До пробудження порогів, Зеленого лугу, козацького, відновлення величі душі України - Карпат. Дякую усім друзям, що підтримали мене у виданні книги і тим, хто цю книгу прочитає. Борімося! Поборемо! НОВА КВІТУЧА ВЕСНА РОЗБУДИТЬ НАЗАВЖДИ УКРАЇНСЬКУ УКРАЇНУ!

- У книзі – досить різні за тематикою розділи…

- Так, це і вірші піснені, і патріотичні, закличні до боротьби. Намагаюся описати стан справ нині. Є також гуморески та вірші для діточок. Багато нот на мої вірші, ноти створив композитор Олександр Соколов, що колись працював у знаменитій Смерічці.

- Як вас доля звела з цим композитором та Василем Марсюком, який зробив чудову передмову до книги?

- Марсюк - то поет, що разом з Володимом Івасюком працював. Його знаменитий хіт – «Балада про дві скрипки». Доля мене звела з паном Марсюком кілька років тому, і ми, якщо так можна казати , стали добрими друзями.

А з паном Соколовим нас звела взагалі містична історія… Ось тут описано, як народилася наша перша пісня , що була присвячена творцю Червоної рути:

«У 2018 році журналістка Анфіса Букреєва-Стефко мала їхати у справах до Львова. Поїздка випадала на 22 травня. Перед поїздкою вона вирішила довідатися, які цікаві події відбуватимуться у Львові у цей день. Знала, що це день перепоховання Тараса Шевченка, але коли довідалася, що це ще й день поховання Володимира Івасюка — це якось вразило. Анфіса давно цікавиться родиною Івасюків. Передусім Михайлом Івасюком, якого дуже шанує як людину творчу й високоінтелігентну. Тож дізнавшись, що її одноденна подорож збігається з днем поховання Володимира Івасюка, Анфісі прийшла думка написати вірш, який був би присвячений родині Івасюків, й, зокрема, Володимиру Івасюку. А ще і тим героям сьогодення, які, як і Володимир Івасюк, ціною свого життя й великого патріотизму виборюють нам майбутнє на Сході. Щоби все поєдналося у вірші — початок ходи Незалежної України, отой шлях музики, пісенний шлях… І наша Боротьба нині. Хай кривава, але Переможна.

Вірш народився швидко. І цьому допомогли пісні та музика Володимира Івасюка, які налаштовували на емоційний склад. Образ «Старого друга» — музичного інструмента — героя пісні, який грає, про який мовиться у тексті — то образ навіяний випадковою світлиною старого роялю з Інтернет. Такий собі старий музичний інструмент, пожовклі клавіші, ще й пилом присипаний, павутинням… Жахає, коли музичний інструмент вмирає, у занедбаному стані. А цей мов голос мав… Здавалося, попри старість і занепад, він ще грає. Й так, що за душу бере. Отак за якусь годину народився вірш. Але вірш без музики — не повноцінний.

Перед поїздкою до Львова Анфіса опублікувала його на своїй сторінці у Facebook та розіслала друзям. Без сподівання, що він когось привабить. З’їздила у Львів, побувала на могилі Володимира Івасюка. А як повернулася — зі здивуванням знайшла у себе допис: «Зробив пісню на ваші вірші».

Це був композитор Олександр Соколов, який у молоді роки мешкав у Львові та працював музикантом у ансамблі «Смерічка». Цей день 24 травня став знаменним для Анфіси Букреєвої-Стефко, бо після цієї пісні у співпраці з паном Олександром з’явилися ще роботи.

Олександр Соколов — талановита людина й гарний композитор і співак. Він сам заспівав і записав пісню — дуже чутливо співає! Автори будуть раді, якщо родина Івасюків прийме пісню «Старий друже», бо ж пам’ять не повинна обмежуватися минулим. Людина жива доти, доки її пам’ятають й доки народжується щось нове, що пов’язане з її життям, її шляхом. Це нове має спонукати до роздумів і змін наступні покоління. Тож сподіваємося, ще будуть нові пісні й нові шляхи у Карпати приведуть наші душі!

Вірш «Старий друже» також увійшов у книгу.

Серед інших, до книги увійшов вірш «ПРИЙДИ ДО МЕНЕ СПОГАДОМ У СНІ». Прослухати авторську версію читання цього вірша можна тут.

- Де можна отримати вашу книгу у Дніпрі?

- Книги роздаю, поки є. Звертатися можна через мою сторінку у Фейсбуці. Але наклад невеликий - 500 примірників. Тож збираю паралельно на додатковий наклад. Бо питають вчителі, музиканти.

- Які у вас найближчі творчі плани?

- Щодо нової книги думаю. Бо ще й легенди та казки пишу. Працюю над книгою про нашу нескорену душу. Її диво.

- Дякуємо вам! Успіхів, миру, наснаги!



Gorod.dp.ua - городской сайт Днепра »

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності