Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
28.02.2019

Гліб Пригунов розповів про передачу лікарень місту та головні зміни в галузі охорони здоров’я

Гліб Пригунов розповів про передачу лікарень місту та головні зміни в галузі охорони здоров’я

-Одним із останніх рішень облради стала передача лікарень містам, у тому числі 8-ї лікарні. Чи варто перейматися співробітникам та пацієнтам цих лікарень?

Г. Пригунов, голова обласної ради: «Ми не залишаємо нікого напризволяще, нікого не збираються звільняти. На останній сесії облради ми передали у розпорядження міст Дніпропетровщини 22 медзаклади – лікарні та стоматологічні поліклініки. Дніпру, Кривому Рогу та Павлограду. Ці рішення – продовження процесу децентралізації. Тепер усіма питаннями управління та фінансування цих медзакладів громади міст займатимуться самостійно. Втім, при закінченні процесів децентралізації і обласна влада, Департамент охорони Здоров'я і Нацслужба здоров'я будуть брати участь в організації роботи цих мед закладів.»

- Пройшов рік із запровадження інновацій у медичній галузі в Україні. Що змінилося для жителів Дніпропетровщини?

Гліб Пригунов: «Зміни у системі охорони здоров'я орієнтовані на реалізацію у три етапи. У 2018 був запроваджений перший – реформація первинної ланки медицини.

Адже сімейні лікарі, терапевти і педіатри є медиками, до яких найперше мають звертатися українці.

Зміни у первинній ланці медицини передбачають вільний вибір спеціаліста для обслуговування всієї родини – гроші ходять за пацієнтом! Сьогодні все більше українців розуміють необхідність цього етапу медичної реформи. На 11 січня вже в нашій області підписано 2011350 декларацій, а це - 61,68%. У сільській місцевості, з лікарями, що працюють в амбулаторіях підписали декларації 65,97% людей. Згідно нових правил, сімейний лікар має оформити договори з 1800 пацієнтами, і за це він отримує гроші від держави. Пацієнти ж, у свою чергу, знаходяться у постійному зв'язку зі спеціалістом, якому довіряють своє здоров'я! Це правильний,європейський підхід до надання якісних медичних послуг! І сьогодні Україна прямує саме таким шляхом!

До цього процесу доєднались і приватні клініки! Тобто, відтепер будь-який громадянин України може скласти угоду з будь-яким лікарем, в тому числі і приватної клініки! За це сплачує держава! Особисто я нещодавно також підписав декларацію зі спеціалістом саме з приватної клініки».

- Що змінилось для самих сімейних лікарів?

«Дуже важливо, що лікарі працюють не за якимось сталим графіком та фіксованою платою. Так, роботи додалося, але лікарі тепер зацікавлені у наданні своїх послуг, адже розуміють, за що саме отримують гроші. У лікарів, які ефективно працюють, заробітна плата зросла до трьох разів. Якщо раніше лікарі «первинки» отримували до 5 тис грн, то вже після запровадження змін,залежно від кількості декларацій, зарплатня збільшилась до 15 тис грн.».

- Підтримка сімейних лікарів Дніпропетровщини. Розкажіть про останні ініціативи обласної влади у цьому напрямку.

«12 нових амбулаторій Дніпропетровщини у цьому році отримали власний транспорт від обласної влади. Гроші на придбання автівок були закладені в бюджеті на 2019 рік - кошти у сумі 9 млн грн було розподілено селам та селищам області.

Серед амбулаторій, які отримали транспорт — Прядівська, Бабайківська, Лобойківська, Іванівська, Миколаївська, Пушкарівська, Адамівська, Божедарівська, Слов'янська, Томаківська, Юр'ївська.

Сьогодні розвиток сільської медицини – це один з пріоритетів роботи обласної ради. За рахунок державної субвенції у цьому році в сільській місцевості здійснюється будівництво 18 нових амбулаторій, з яких 11 — з житлом для лікаря. Всі амбулаторії будуть оснащені сучасним обладнанням, комп'ютерною технікою та автотранспортом для лікаря.

- Які зміни в охороні здоров'я чекають на українців у цьому році?

«У 2019 році сімейні лікарі, терапевти і педіатри перейдуть на електронний документообіг: електронні медична картка пацієнта, рецепти на «Доступніліки», направлення до вузьких спеціалістів, лікарняні листи. За планом до кінця 2019 року сімейні лікарі працюватимуть без паперу.

Наступний етап після реформи первинної ланки розпочнеться з другої половини 2019 року — програма «Безкоштовна діагностика». Це 80% потреби пацієнта з діагностики у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, найбільш необхідні безоплатні дослідження і аналізи, консультації вузькопрофільних спеціалістів.

За направленням сімейного лікаря, терапевта і педіатра пацієнти зможуть проходити більше 50 видів обстежень: аналізи, 4 види біопсії, 5 видів рентгенів, 6 видів УЗД, мамографія, ехокардіографія серця, дослідження новоутворень, 6 ендоскопічних операцій одного дня та інші. Ці обстеження і процедури можна буде пройти безоплатно у будь-якому медзакладі, який уклав договір з Нацслужбою здоров'я. Ще одна велика задача, яка стоїть перед Міністерством охорони здоров'я та Нацслужбою здоров'я — розробка державної програми медичних гарантій на 2020 рік, яка вперше буде ухвалена разом з Державним бюджетом на 2020 рік. Ця програма власне і є по суті впровадження страхової медицини.

- Для повноцінного запровадження змін, особливо електронного документообігу, потрібне оснащення медичних закладів. Чи є зрушення в області у цьому напрямку?

«За останні три роки за рахунок обласного та державного бюджетів ми змогли суттєво змінити рівень надання послуг населенню. В першу чергу, це стосується ремонтів, капітальних реконструкцій та оснащення наших лікарень.

Було проведено реконструкції, технічне переоснащення і введено в експлуатацію найпотужніші та найсучасніші корпуси закладів охорони здоров'я області.

Це стало можливим завдяки запровадженню реформи децентралізації та більш ефективному наповненню місцевих бюджетів. Ініціатором цієї реформи є Президент, і саме йому особисто ми у Дніпрі презентували результати реконструкцій лікарень:

- неонатальний блок з консультативно-діагностичною поліклінікою «Дніпропетровська обласна дитяча лікарня» потужністю неонатального відділення 16 ліжок та відвідуваністю поліклініки 300 чоловік на добу;

- хірургічне відділення «Дніпропетровського спеціалізованого клінічного медичного центру матері та дитини ім. проф. М.Ф. Руднєва» на 55 ліжок;

- педіатричний корпус «Дніпропетровського спеціалізованого медичного центру матері та дитини ім. проф. М.Ф. Руднєва» на 60 ліжок.

Також протягом 2016-2018 років придбано медичне обладнання для оснащення лікарень на загальну суму 457,8 млн.грн. Серед них: "Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І.Мечникова" - на суму 150,5 млн.грн, `Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня ` - 12,6 млн.грн, "Дніпропетровський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії"- на суму 35,1 млн.грн, "Дніпропетровський спеціалізований клінічний медичний центр матері та дитини ім.проф. М.Ф.Руднєва" - на суму 123,1млн.грн.

В 2019 році на закупівлю обладнання для оснащення медичних закладів області передбачено 170 млн грн.».

- Платні послуги у лікарнях – наскільки поруч це майбутнє?

«Ще один з масштабних планів – це те, що державні лікарні зможуть самостійно заробляти гроші, відкрито та офіційно. У поточному році ми розпочали трансформацію КЗ (комунальних закладів) у КП (комунальні підприємства). Останні зможуть надавати платні послуги – операції, обстеження, аналізи і багато іншого. В той же час оплачувати це буде пацієнт не зі своєї кишені. Вартість послуг покриватиметься державою, в рамках страхової медицини, про яку я розповів раніше.

Сьогодні наші лікарні оснащуються за сучасними нормами. Деякі вже зараз за якістю послуг нічим не відрізняються від європейських, що дозволить розвиватися в нашій області «медичному туризму» і заробляти гроші самим лікарням.

Досвід та кваліфікація наших лікарів не піддається сумніву, і у той же час ціни будуть в рази меншими, ніж за кордоном. Таким чином пацієнти з інших країн зможуть пролікуватися у тих медзакладах, у яких забажають.»



Прес-служба Обласної ради »


Руслан  (05.03.19 22:00): Navy - дурний бо бiдний?! О да! Чтобы запудрить мозги таким, как Вы в название + коммунальное неприбыльное предприятие или коммунальное учреждение. Но! - Нет больше государственных больниц, поликлиник и амбулаторий! - Все перерегистрированы как частные юридические лица, с обозначенной стоимостью. Так что определитесь или государственные или зарабатывать, а пургу народу в уши нести хватит. Відповісти | З цитатою
житель  (05.03.19 09:26): вся ваша еврейская медреформа сводится к одному: разворовывание бюджета, формирование четкого ценника в больницах за услуги, т.е. превращение их в мясную лавку, нагибание врачей на то, что они должны зарабатывать себе з.п. сами, а пациенты бегают как крысы ищут, где бы хоть как-то пролезть на бесплатную услугу! Короче, очередной раз укров помели! Відповісти | З цитатою
Navy  (03.03.19 22:02): государственные больницы смогут самостоятельно зарабатывать деньги, открыто и официально.
мы очень рады
Відповісти | З цитатою
stas  (28.02.19 16:06): Скажите пожалуйста кто дал команду врачам 11 горбольницы(флюра,физиотерапия,массаж и т.д), при обращении отправлять в "фонд милосердия",где добровольно-принудительно берут 40 гр.в фонд непонятно чего,иначе не пустят на прием. Причем на уровне заведующих,врачи не поясняют,говорят что так сказали делать. Кто сказал -темный лес. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності