Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Сб, 29 червня 2024
06:08

Юридичні консультації


Моя квартира находится на втором этаже. Квартира расположенная под моей на первом этаже была продана хозяином частному предпринимателю и тот переоборудовал в ней все под продовольственный магазин- несущую стену, отопление под индивидуальное и при этом не было никаких согласований со мной. На сколько я знаю такие действия должны оформляться наториально при моем согласии. На основании какого закона, положения хозяин переоборудуемой квартиры должен это согласовать с соседями? И как можно помешать несогласованному переводу квартиры жилого фонда в нежилой, а тем более под продовольственный магазин?

Сергей, 7.6.2007 | ID: 113 | Розділ: Житлові питання, нерухомість
Житловий Кодекс України встановлює:

Жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного проживання громадян, а також для використання у встановленому порядку як службових жилих приміщень і гуртожитків. Надання приміщень у жилих будинках для потреб промислового характеру забороняється.

Переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного і громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. У виняткових випадках переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі може здійснюватися за рішенням виконавчого комітету обласної, міської Ради.

За змістом положень частини другої статті 7 Житлового Кодексу переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі здійснюється за рішенням органів, які виконують функції виконавчих органів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, а саме: актами Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних державних адміністрацій, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Акти цих органів у питаннях переведення жилих будинків і жилих приміщень у нежилі можуть були оскаржені юридичними особами та фізичними особами до суду у встановленому законом порядку.

Таким чином, переведення жилих приміщень в нежилі повинне бути належним чином оформлене, повинен бути дозвіл місцевої Ради на переведення жилого приміщення в нежитлове, а вже на підставі цього рішення з укладенням відповідного договору (оренди) громадяни або інші власники житла можуть розпоряджатися ним.

Згідно із ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним. А ст. 30 гарантує кожному недоторканність житла.

Стаття 316 Цивільного кодексу України розкриває зміст поняття права власності: правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Згідно із ст. 319 ЦКУ власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Правила користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. № 572, зобов’язують власників квартир проводити переобладнання і перепланування жилих і підсобних приміщень, балконів і лоджій лише з метою поліпшення благоустрою квартири за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у цьому будинку. Тобто, початок будівельних робіт та проведення перепланування необхідно було погодити з ЖЕКом і Вами.

Якщо Ви вважаєте, що перепланування було виконане протизаконно, Ви маєте право поскаржитись у ЖЕК, зазначивши, що свій дозвіл на це не давали й досі не згодні.

Відповідно до ст. 189 Житлового кодексу України особи, винні у самовільному переобладнанні та переплануванні жилих будинків і жилих приміщень та використанні їх не за призначенням несуть кримінальну, адміністративну або іншу відповідальність згідно з законодавством.

ЖЕК, розглянувши Вашу скаргу, повинен скласти акт проведення робіт по переплануванню квартири без необхідних дозволів і направити матеріали в органи архітектурно-будівельного контролю, які уповноважені вивчити дану ситуацію і стосовно Вашої сусідки застосувати передбачені законодавством санкції, у тому числі до знищення поліпшень і повернення у стан до поліпшення за рахунок коштів власника.

Стаття 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлює адміністративну відповідальність за самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, і тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо ж перепланування завдало якоїсь шкоди Вашій власності (наприклад, внаслідок проведення перепланування у Вашій квартирі з’явились тріщини на стінах), то Ви маєте право звернутись до суду з позовною заявою про відшкодування завданої шкоди. Для складання позовної заяви Ви можете звернутись до нашого Консультаційного центру «ШВИДКА ПРАВОВА ДОПОМОГА» (вул. Московська 7, оф. 1 – 2). Кваліфіковані юристи нададуть Вам правову допомогу.

Відповідь підготувала адвокат Любов Савельєва-Стрижикурка
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті