Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
07.05.2024

Екскурсії Дніпра: діяльність Американської адміністрації допомоги під час голоду 1921–1923 років

Екскурсії Дніпра: діяльність Американської адміністрації допомоги під час голоду 1921–1923 років

Дніпрянин Павло уважно слухав лектора.

«Не пропускаю жодної екскурсії від Музею спротиву Голодомору. Мені дуже цікаво дізнаватися нові факти про те, як жило місто під час голодів. У мене родина пережила голодомор 1932-33 років. Батько пережив його, бо поїхав на навчання із села до міста. А під час радянщини ніхто не проводив ні лекцій, ні екскурсій. Навпаки – забороняли цю тему. Добре, що зараз працює такий музей й організовуються подібні екскурсії», — поділився чоловік.

Сьогодні гуляли цікавим екскурсійним маршрутом, присвяченим діяльності міжнародної організації, що дієво допомогла катеринославцям пережити масовий штучний голод 1921–1923 років.

«Це - АРА (Американська адміністрація допомоги). В Україні відділення цієї організації працювали у Катеринославській, Одеській, Київській, Харківській, Полтавській, Кременчуцькій губерніях. Офіс організації знаходився по вулиці Вернадського, у будинку, який до жовтневого перевороту належав Інні Євецькій» — прокоментував Микола Чабан, лектор експозиційно-виставкового та видавничого відділу КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради. Він сам збирав інформацію та розробляв маршрут сьогоднішньої екскурсії.

Декілька цікавих фактів: на території України АРА взяла зобов'язання годувати 400 тисяч дітей та 800 тисяч дорослих. Індивідуальними пайками охопили і 100 катеринославських професорів.

«На першому етапі роботи представництво АРА організовувало передачу продуктових наборів (посилок) із США, згодом відкрили громадські їдальні для дітей, одна з яких діяла у Катеринославі на Амурі. Далі – організовано розподіл спеціальних продуктових пайків для місцевої професури та інтелігенції. Але спочатку радянська влада прийняла «благодійників», а потім писали у газетах: неякісна допомога. Замість вдячності», — додав Олександр Сухомлин, заступник директора КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради.

Записатися на екскурсію можна у самому музеї за адресою Старокозацька, 40-Б.

«Також у нас є сторінки у соцмережах. Наступна екскурсія планується 09 травня. Запрошуємо дніпрян та гостей міста! Екскурсії — безкоштовні!», — підсумував Олександр Сухомлин.



Прес-служба Міської ради »

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності