Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
25.04.2024

Днепрянка создала во Франции книжное издательство

Днепрянка создала во Франции книжное издательство

Еще до начала Большой войны настоящая патриот украинской литературы Наталья Моспан создала популярную сеть кофеен-читален «Моя книжкова полиця».

Вскоре после начала полномасштабной войны Наталья с детьми уехала во Францию. Но там продолжила популяризацию украинской литературы, сумев создать издательство.

В настоящее время у Наталии много точек продажи своих книг в городах Франции: Каркасоне, Тулузе, Париже, Монпелье, Нарбоне и Лионе. Об издательнице писали в авторитетном французском журнале «Livreshebdo», а в ее гараже ждут своих хозяев около 5 000 книг.

О необычной судьбе нашей землячки рассказали в КУСТ медиа:

«Наталя Моспан вісім років тому заснувала книгарню-кав'ярню "Моя книжкова полиця", яка переросла у видавництво. Після початку повномасштабного вторгнення Наталя відкрила "Маленьку качечку" вже у Франції та написала свою першу дитячу книгу – про французький багет. Яку вмить розкупили!

Дніпрянка Наталя Моспан народилась в Самарському районі, в російськомовній родині адвоката та викладачки права. Української культури дівчину навчали дідусь та бабуся.

"Завдяки історії їхнього життя я дізналася історію нашої країни, причини та наслідки Голодомору. Для мене уявне братерство України та Росії завжди було чимось дуже дивним і неможливим, попри те що мої рідні ділили країну з росіянами. Це завжди були наші вороги", – каже Наталя.

У 2012 році у Наталі народилась друга донька, Устина. Щоб не втратити зв’язок зі старшою, 4-річною Яринкою, Наталя вирішила разом із нею читати книжки.

"Коли я побачила, як може впливати на мене та моїх дітей, на наш зв’язок книга, я зрозуміла, наскільки мало на ринку українських книжок. І коли знаходила якісний примірник серед засилля російських, була неймовірно щаслива", – каже Наталя. 

Бажання розділити українську знахідку з іншими людьми було непереборним. Так Наталя

Наталя захопилась книжками від "Видавництво Старого Лева". Купила майже всі їхні видання – їх було ще небагато у 2015 році. Відгуками почала ділитись на своїй сторінці у фейсбуці. 

Минуло два роки. У квітні 2016-го Наталя знайшла приміщення для магазину, проведення читанок та спілкування в колі однодумців на вулиці Євгена Чикаленка, 7, в Києві. Це стало її першою книгарнею-кав’ярнею мережі "Моя книжкова полиця". 

Тоді полиці порожніли, оскільки кількість якісної україномовної літератури була надзвичайно мала. 

Читанки проводили щовихідних, безкоштовно. Знайшлась велика кількість людей, які розуміли важливість книжок і читання українською мовою. Долучались навіть знаменитості: Руслана Лижичко, Фоззі, Сергій Мартинюк, Сашко Дерманський, Тимур Мірошніченко та інші. Згодом відкрили ще два заклади в Києві. А трошки пізніше з’явився франчайзінговий заклад в Чернігові.

"Мені хотілося ростити українську книжку, швидше, більшими темпами, а відтак, якщо ти хочеш, щоб щось змінювалось, то мусиш це робити сам. Органічно виникла потреба у видавництві", – пояснює Наталя.

"Моя книжкова полиця" видала свою першу книгу в квітні 2018 року. Того ж року у Наталі народилась третя дитина – синок Тарас.

Повномасштабна війна застала Наталю та її родину в їхньому будинку під Васильковом, що на Київщині. Всю ніч вона не могла заснути від тривоги, однак у велику війну не вірила. Страх ядерної загрози змусив Наталю з родиною їхати за кордон. 

За півтора місяці родина з Хорватії перебралась до Франції. Три місяці родина жила у ірландки Шерон. Наталя дуже боїться за дітей, тому вирішила не повертатись в рідну країну, доки є загроза. Закордоном видавниця продовжила свою роботу. Вона поцікавилась французьким ринком дитячих книг і… знайшла прогалини!

Першого вересня 2023 року в Буланжері Наталя відкрила видавництво "Le Petit Canard» ("Маленька качечка"), щоб видавати французькою книги українських авторів та ілюстраторів. Варто зауважити, французької Наталя ще не знала.

"Я вирішила почати з досить легкої літератури, веселих, яскравих, трошки дурацьких книжок, які повинні користуватися попитом", – посміхається видавчиня.

А нині Наталя вже має багато точок продажу своїх книг у містах Франції: Каркасоні, Тулузі, Парижі, Монпельє, Нарбоні та Ліоні».

Полную версию статьи можно прочесть здесь.

Фото КУСТ медиа.



Gorod.dp.ua - городской сайт Днепра »


1111  (27.04.24 18:36): Ну да. Правильно. Во Франции. Там проще быть патриотом. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності