Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
06.02.2024

Дніпропетровський історичний музей готується відзначити своє 175-річчя

Дніпропетровський історичний музей готується відзначити своє 175-річчя

Перша згадка про музей відноситься до лютого 1849 року.

Міський сайт неодноразово та докладно висвітлював хроніку створення у нашому місті історичного музею.

Як розповідав Міському сайту наш давній друг, завідувач відділу історичного музею Максим Кавун, сучасний Дніпропетровський національний історичний музей імені Д.І. Яворницького має дві дати заснування. І, як це не дивно, обидві дати справедливі з різних поглядів.

Офіційно музей веде свою історію з 1849 року, коли в Катеринославі було засновано «Громадський музеум». Музей був створений зусиллями двох осіб – губернатора Андрія Яковича Фабра та директора училищ Якова Дмитровича Грахова.

Музей проіснував щонайменше до 1860 року.

На жаль, потім Музеум припинив своє існування (через відсутність інтересу влади та нестачу фінансування). Його колекція була передана до будівлі чоловічої класичної гімназії (нині майдан Соборна, 2). Звідти вона вже на початку XX століття надійшла до Музею Поля, нині імені Яворницького. Тобто, якщо виходити з принципу ідеї музею і принципу спадкоємності колекцій, то дата 1849 абсолютно вірна.

Другою датою заснування Музею можна з повним правом вважати 1902 - заснування Музею імені Поля. Ця дата є важливою в інституційному плані. Справа в тому, що ідея про створення музею в місті стала втілюватися в реальність лише на рубежі XIX – XX століть.

Докладніше про історію створення та розвитку історичного музею можна прочитати у наступній статті Максима Кавуна.

А тим часом Дніпропетровський історичний музей імені Яворницького готується відзначити 175 річницю свого створення. У музеї нагадали про перше документальне свідчення існування цього закладу:

«В цьому році виповнюється 175 років з дня появи першого музею в нашому місті. Одна з перших згадок про музей відноситься до лютого 1849 року.

У виданні “Журнал Министерства народного просвещения” є невеличка новина про музей. В ній написано, що мешканці Катеринослава звернулися до влади з пропозицією відкрити у місті “Общественный музеум”. Головна його ціль — збереження предметів, які заслуговують увагу в “археологическом и историческом отношении”.

Музей і губернська бібліотека будуть знаходитися в будинку Катеринославського дворянського зібрання (наразі Палац студентів ДНУ). Всі, хто хоче допомогти у створені музею повинні були звертатися до директора училищ Катеринославської губернії (Яків Грахов).

А ми пропонуємо вашій увазі деякі статті співробітників музею і не тільки, які розповідають про його історію та історію відділів.

Події 100-річної давнини у музеї в 1917 році https://www.museum.dp.ua/uk/historical-museum-1917/

Яворницький Д.І. Народний музей у Катеринославі https://www.museum.dp.ua/uk/yavornitskypublication10/

Скриленко А.А. Екатеринославский областной музей им. А.Н. Поля https://www.museum.dp.ua/uk/article0718-2/

Мурадов Д.А. У пошуках “Будинку Гофмана” в Берліні https://www.museum.dp.ua/uk/article0806/

Відділ Діорама “Битва за Дніпро” у 1975-1980 рр.: спогади https://www.museum.dp.ua/uk/article0114-3/

Гребінник Т.О. Обласний музей ім. О.М. Поля і проблема створення сільськогосподарського музею у Катеринославі https://www.museum.dp.ua/uk/article0148-2/

Бекетова В.М. Формування образу Дніпропетровського історичного музею в історіографії ХІХ – ХХІ ст. https://www.museum.dp.ua/uk/article0165/

Бекетова В.М. Фінансово-економічне життя обласного музею в ХІХ ст. – до 1940 року https://www.museum.dp.ua/uk/article0447/

Капустіна Н.І., Бекетова В.М. Музейний фестивальний рух в Україні і традиції Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0449/

Гайда Л.О. Історичні аспекти науково-просвітницької діяльності Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І.Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0511/

Фаримець А.М. Історія створення “Церковного відділу” Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0615/

Монастирна Г.С., Маркова Л.М., Цимлякова Т.М. Як створювалась етапна стаціонарна виставка “Це не повинно повторитися” https://www.museum.dp.ua/uk/article_2015_56/

Аліванцево О.В. Музей “Літературне Придніпров’я”. Досвід роботи перших років існування https://www.museum.dp.ua/uk/article0105/

Перкова А.І. До історії відтворення меморіального будинку-музею Д.І. Яворницького https://www.museum.dp.ua/uk/article0123/».



Gorod.dp.ua - міський сайт Дніпра »

Читайте також:

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності