Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
13.12.2023

На дні колишнього Каховського водосховища у Нікополі виявили історичний артефакт вагою 18 кілограмів

На дні колишнього Каховського водосховища у Нікополі виявили історичний артефакт вагою 18 кілограмів

На дні колишнього Каховського водосховища у Нікополі на Дніпропетровщині знайшли ще один артефакт. Нещодавно знахідку принесли до Нікопольського краєзнавчого музею. Предмет у довжину метр двадцять, важить 18 кілограмів та виготовлений із заліза.

Є кілька версій, що ж це може бути, розповів заступник директора місцевого краєзнавчого музею Мирослав Жуковський.

"Ймовірно, 300-річний якір. Можливо інший якийсь предмет, пов’язаний із перебуванням в цій місцевості, а саме на території внутрішнього коша Запорізької Січі, із церковними будівлями. Цей предмет виявили на місці, де була розташована церква Святої Покрови Божої матері", – каже він.
За словами історика, артефакт може бути 18-го століття. Аби точно встановити рік, його відправлять фахівцям музея Судноплавства Національного заповідника Хортиця. Експертиза триватиме до одного місяця.

"Після пройдення експертизи, має пройти фонди закупівельної комісії, взяти на державний облік на постійне зберігання. І в майбутньому, коли складуться відповідні умови виходу Нікополя з зони активних бойових, це буде експонат нашого музею у відділі історії Запорізького козацтва", – зазначив історик.
Зараз в Нікопольському краєзнавчому музеї 11 предметів з дна Каховського водосховища, каже Мирослав Жуковський.

Раніше до закладу передали дев'ять кам'яних гарматних ядер та козацький поховальний хрест.

Текст: Юлія Підгола, Вікторія Пінчук.

UA: ДНІПРО »


гость  (20.12.23 10:02): Больше денег потратят на всякие экспертизы, чем может стоить эта историческая ценность. Відповісти | З цитатою
Анна36  (16.12.23 16:20): Хватит врать!. А че вы не рассказываете, что тут происходит в городе Покрове на днепропетровской обл. Мэр только и строит! Відповісти | З цитатою
Анна  (16.12.23 16:10): Другие получают, а другие нет!. Не может быть такого?.Хватит врать!. Зажравшая власть!. Відповісти | З цитатою
1111  (13.12.23 15:10): Килограмм может быть только 1. А 18 килограммОВ. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності