Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
14.11.2023

Історія Дніпра: «Будинок пекаря» - двічі поранений і воскреслий

Історія Дніпра: «Будинок пекаря» - двічі поранений і воскреслий

125 років виповнилося будівлі з цікавою та важкою історією, що розташована по вулиці Бандери, 35.

За ці роки вулиця тричі змінювала свою назву. До Жовтневого перевороту вона була Гімнастичною, до недавніх часів – Шмідта, тепер носить ім'я Степана Бандери.

Весь цей час на ній розташований 3-поверховий будинок, збудований у знаменитому «Катеринославському цегляному стилі». Місцевим мешканцям та історикам він відомий як «Будинок пекаря».

У роки Другої світової війни будинок отримав два тяжкі поранення. Для багатьох будинків такі ушкодження ставали фатальними. Але цей будинок «воскрес» був відновлений.

Про його історію у групі «Катеринослав – Дніпропетровськ. Історія у фотографіях» нагадала відома дослідниця історії нашого міста Олена Присягіна:

«Дом пекаря.

Этот доходный дом был построен в 1898 году.

Первый этаж занимала булочная, а сам пекарь жил на третьем этаже. Второй этаж он сдавал. Пекарня располагалась в правой части здания и уходила в глубину двора.

Во время Второй мировой войны в пекарню попала бомба и полностью ее разрушила. А в боковую стену основного корпуса, уже при освобождении города, попал снаряд.

Брешь заделали, но след остался. Это место можно узнать по более светлому кирпичу на здании».

До речі, у цій же групі Олена нещодавно опублікувала матеріали про історію вулиці Бандери загалом.

Фото зі сторінки групи «Катеринослав – Дніпропетровськ. Історія у фотографіях»



Gorod.dp.ua - міський сайт Дніпра »


Дока  (15.11.23 10:59): Это здание не относится к екатеринославскому кирпичному стилю, здания которого имеют совершенно другую фронтальную композицию и декоративное убранство. Характеристики Е.К.С. подробно изложены в публикациях профессора Ревского С. Б., который выявил это явление и дал ему название. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Фото, відео, архів новин доступні у повній версії сайту
Повна версія сайту
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Політика конфіденційності